Детско - юношеска школа по хокей на лед "СЛАВИЯ" ice hockey club "SLAVIA"

 

 
Рейтинг: 3.00
(97)
Новини
Глог
Базова
Публикации
Фото Галерия
Анкети
Видео
Форум
Календар
Адреси
Каталог
За контакти
ВръзкиПубликации / Как да изберем правилните кънки и откъде да си ги купим?

Как да изберем правилните кънки и откъде да си ги купим?
23.10.08 16:45

Автор:Красимир КРЪСТЕВ - http://www.kunki.org
Тази статия има за цел да насочи начинаещите и тези, които купуват първия си чифт кънки към правилния избор на вид, номер, марка, както и да ги ориентира в начините за закупуване
Засилващият се интерес към зимните спортове, както и желанието на все повече хора да карат кънки на лед, било то и непрофесионално, наложи написването на тази статия. Започва нов сезон и все повече ентусиасти имат желанието и търсят възможността да си купят собствени кънки. Било то от амбиция да напредват или чисто от финансова гледна точка. Тази статия има за цел да насочи начинаещите и тези, които купуват първия си чифт кънки към правилния избор на вид, номер, марка, както и да ги ориентира в начините за закупуване.

Нека разгледаме първо видовете кънки с оглед насочеността им към непрофесионално каране, а именно - свободната пързалка. Визирам кънките за фигурно пързаляне и хокей, тъй като другите (за шорттрек) нямат отношение към свободните пързалки и определено не са за начинаещи. Преобладаващо мнение на хората с дългогодишен опит на леда, както и мое лично е, че, за свободно каране по-удачни са хокейните кънки. Усвояемоста им е много по-голяма и неизискваща толкова време и усилия, каквито за час и половина едва ли ви се изразходват само в ъгъла. Базовите движения - напред, назад, видовете завои, обръщанията и спиранията (спиранията, без които на пързалка, на която се събират до над 300 души просто не можем), са много по-интуитивни и неотнемащи време за научаване. На тях това им е в природата – каране без много мислене за движенията - интуитивно, отсечено, точно, маневрено и бързо. Естествено, не отричам красотата на фигурното пързаляне в насоките за избор на кънки. Даже напротив. Но съм на мнение, че тази плавност и прецизност на движенията изисква много време, много тренировки и много празен лед, какъвто на свободните пързалки няма. На мнение съм, че на място с толкова хора, където безопасността е от първостепенно значение, на първо място са бързите реакции пред оптималното използване на инерцията и красотата на движение.

След като вече сме се насочили към вида кънки, това, което ни итересува е кънката да е удобна. Има митове, че една кънка трябва да е поне номер по-голяма от размера на обувката. Да, ако не е собствена. Точно старите и неудобни кънки, които се карат от много хора създават тези заблуждения. Сега, когато се използват все по-леки материали и все по-напреднали технологии, кънките са достатъчно удобни, че да обърнем внимание и на ефективноста им на леда. Нож, който е стъпил на леда 5-6 сантиметра повече, отколкото би трябвало, не е толкова лесен за маневриране от този, който стъпва някъде на нивото на палеца от гледна точка на човешката физика. Но как да разберем на практика дали кънката е точно за нас? Когато се обува фигурна кънка, кожата трябва да заеме формата на крака без да стяга, но и без да се набира при свиване. Разстоянието от палеца до върха на кънката е около половин сантиметър (за да се избегне нараняване при удар), но не повече! Тук точният размер е по-важен отколкото при пластмасовите кънки. Ако кънките са пластмасови -следвайте указанията за хокейните. При хокейната кънка нещата стоят малко по-просто - там е важно обувката да е свободна, когато се обуе, но без да хлопа. Ако стяга или притиска някъде крака, значи е малка. Ако хокейната обувка ви стяга докато не е вързана считайте, че когато я вържете и стъпите на леда това ще се усили най-малко двойно. Тя е твърда и се разтяга и свива като цяла система така че, не рискувайте. Много важна е и самата номерация - тъй като в Европа и Щатите (от където се взимат повечето кънки). Тя се различава, а и някои марки имат тяхна собствена номерация, която се разминава още повече с номерата от стандартите. При поръчка е важно да се спомене изрично, че се поръчва кънка “same-as-shoe-size”, за да се вземе размера на обувката, а не съответния от каталога на марката. Ето и как да разберем кой е нашия размер:

Таблица за съответствията на номерата в американския и европейския стандарт
US Europe
6 39
6,5 40
7 41
7,5 41
8 42
8,5 43
9 43
9,5 44
10 44
10,5 45
11 46
11,5 46
12 47
12,5 47
13 49
14 50
Забележка: Българските номера съвпадат с тези в графата `Europe`

Дори и да е по мярка, кънката пак може да е неудобна или да се кара трудно ако не знаете как да я завържeте правилно. При фигурните кънки е важно да се разпредели равномерно усилието на връзките дотолкова, че да осигури поддръжка без да се извива крака. При хокейните пък е важно да имаме стегната кънка във върха - при пръстите и на глезена (най-важната зона). По дължината на ходилото същоне трябва да е хлабава. Стегнете я дотолкова, че да не мърда връзката, когато опитате да я преместите с ръка, но не прекалено много, защото се получава неприятна болка от външната страна, долу на ходилото. В по-новите модели и по-високите класове хокейни кънки вече има така наречената “lock-system” - това е по-специална дупка за връзката, точно на свивката на глезена, която стопира връзката да не се разхлабва и ни разрешава нагоре да оставим кънката по-отпусната за по-голяма маневреност. При кънките без такава, ефектът се постига с восъчни връзки – неподгизващи и стоящи твърди като се стегнат.

Стигаме и до важния въпрос. От къде да купя? За съжаление, това не е най-намираната стока по магазините в България. Има 2-3 места в София, на които се продават модели на Cantop, което е дъщерна марка на Roces. Но, това са кънки, които сами ще пожелаете да смените след година. За съвсем начинаещи естествено, са доста по-добри от наеманите. Когато се понаучите, бързо започвате да усещате, че нещо им липсва.

Водещите марки в производството на кънки са Bauer-NIKE. Bauer беше според мен втората най-добра марка за екипировка докато не беше купена от гиганта NIKE. Тогава видимо се влоши качеството на продукция, което обаче по никакъв начин не засяга непрофесионално занимаващите се, тъй като способността да се прави такава разлика се развива само с времето и опита, а и използването на максималните способности на съответния артикул. Така че, BAUER все още е респектираща марка, доста над други. Reebok също е марка, която не е за подценяване, въпреки че се занимава от доста скоро със зимни спортове. Марката черпи опита си от закупуването на JOFA и близките отношения с ССМ. Другите сериозни имена, които заслужават внимание са КОНО, които обаче поизчезнаха от пазара, GRAF - марката с най-високите цени за средния клас и не толкова известните у нас Mission, които обаче доста силно се налагат в Канада. Easton също предлагат доста успешни модели на разумни цени.

Накрая идва и моят личен фаворит – ССМ. Марка с над 100-годишна история в хокея на лед, която винаги е била спрягана в елита на хокея и тайно или явно държаща лидерството в този спорт, особено след като остана единствената марка, неподдала на натиска на гигантите от други области (NIKE, Reebok, Addidas) и задържала позициите си като индивидуалност и емблема на леда.

В борбата за вискокия клас естествено не може да се твърди, че няма конкуренция, защото срещу съответните суми всички други известни имена могат да направят нещо наистина добро. Въпрос на личен избор и на отношение към кънката - например ССМ и GRAF се карат доста различно, дори и обособените наскоро нападателска и гардова хокейна серия на ССМ -VECTOR и Pro Tacks искат време за преминаване от едната на другата.

Специално при избора на кънки за свободна пързалка най-важната роля играят финансовите възможности. Всяка от гореспоменатите марки може да предложи нещо добро. Аз лично препоръчвам на първо място ССМ, след което BAUER (от стария, преди да стане NIKE-BAUER), Easton и RBK. Естествено, според мен не си заслужава да се дадат $300 за кънки, с които никога няма да се играе хокей или няма да видят състезание по фигурно пързаляне. Не те правят уменията.

Алтернативните източници за закупуване на кънки са Интернет и пързалката. Има доста хокеисти или хора, които пътуват и по един или друг начин намират кънки, които след това продават. Разумна цена в България за нови такива (или карани 3-4-5 пъти, което си е ново), е около $ 50 над цената им в Интернет или американски/канадски каталог. Толкова струва горе-долу и доставката на нови, но при положение, че имаме кънката на място, можем да я пробваме и да я вземем на момента, спестява доста време и нерви. Другият начин е необхватният източник - Интернет. Има много сайтове в САЩ и Европа, които предлагат кънки, нови, втора употреба (еб ebay) и т.н. Ако ще е от чужбина, задължително нови! Ето и най-изгодните сайтове за поръчка и покупка на хокейни кънки:

www.hockeymonkey.com - винаги има всичко, от всички марки. За мен е най-сериозният магазин в Интернет. Поръчва се от САЩ, но вече имат и филиал в Швеция. Ако от нещо няма даден номер или размер, кажете им и след седмица ще го има. Има контакти, както и директна връзка с оператор (на чат принцип). Ако им изпратите и-мейл и не отговорят до 2-3 дни, пратете пак. Трафикът е огромен, за което всеки път се извиняват. Общо взето, най-тънките цени и най-богатия каталог.

www.hockeygiant.com – сайт с неизчерпаеми количества, но за сметка на това с доста по-беден каталог от предишния. Цените са сходни, а опереторите са много компетентни по всички въпроси свързани с леда. Цените за доставка са горе-долу същите.

www.americanhockeycenter.com ,www.shop.nhl.com - сайтове, които също заслужават внимание, но са далеч от класата на горните два. Единият - заради бедния си каталог, където от време на време има неща, които другите не предлагат. Вторият, защото е официалния сайт на Хокейната лига и цените на някои артикули са доста свирепи, тъй като са сертифицирани.

Фигурни кънки могат да се поръчат от http://www.skate-buys.com/figureskates.html.

Ако пък имате приятели и роднини из Европа – EBAY e доста удачен вариант, тъй като повечето масови модели ги има непрекъснато (например за Германия - www.ebay.de).

Доставката на различните артикули от различните места варира доста. На чифт кънки от САЩ е около 50-60 долара, но най-точно може да ви ориентира операторът на самия сайт. Най-лесно и евтино става, ако имате приятел или роднина в Щатите или някъде, където може да се поръча. Специално за първите два сайта, доставката в рамките на САЩ е безплатна (в hockeymonkey само за поръчки над $150, иначе е $ 4 ) и пристига за 4-5 дни. Поръчва се на съответния адрес на живеещия там и се плаща с кредитна карта (има и други варианти за разплащане - на място или с чек, но така проверките и времето се удължават значително). Важно е да се знае, че за стоки над 150 долара се плаща мито. Ето защо ако се поръчват директно тук, измъкване няма. Ако идват чрез човек, той просто трябва да ги носи без опаковките им и проблем няма.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1354